Atlas Romanesc


Prima pagina arrow GURA LUMII arrow Opinii arrow Au pierdut americanii alegerile ?
Thursday, 16 May 2024
Lumea cuvintelor
Culegerea de citire si scriere
Biblioteca de suflet
Jocuri pt. copii
Desene Animate
Cantecele pt. cei mici
Galerie Desene
Vizitatori
mod_vvisit_counterAstazi103
mod_vvisit_counterIeri241
mod_vvisit_counterToate730859
Sugestia noastra
 
Caricatura zilei
 
caricaturi,bancuri,caricatura zilei,umor


 

 
 srr
 

 
 
Radio Vocea Basarabiei
 
 
 
 
 TURURI VIRTUALE
CETATI ROMANESTI
 
Tururi virtuale romanesti
Click pe imagine
 

 
 
"istorii regasite"
 

Cel mai bun blog de istorie

 

Click Aici

 
 
 

 
 
teatru-pe-internet
 
Asculta teatru in limba romana
Click pe imagine
 

 
Statui de daci in lume
 
 

Detaliu Columna lui Traian
 
 
 

 
     radio3net

Ascultati teatru la microfon  la "Radio3net"

I.L.Caragiale, Moliere, Delavrancea, Shakespeare, Alexandri, Twain si altii corifei.

Auditie placuta !

Click AICI 




 

muzeulsatului

Va invitam la Muzeul Satului din Bucuresti.

( click pe imagine )

 


 

WEBCAM BUCURESTI

Click pe imagine

  

Imagini live din Bucuresti

 

Pta Universitatii

Piata Unirii si alte locatii din Capitala

 

Imagini live din tara

 

SIBIU

Pta Mare

Piata Mare

 


Au pierdut americanii alegerile ?
Written by Administrator   
Wednesday, 07 November 2012

Naţiunea care construieşte arme ce pot distruge planeta şi cu cei mai multi adulţi ce cred că îngerii sunt reali, naţiunea cu cei mai mulţi deţinuţi, dar care s-a sacrificat pentru libertatea altora alege o nouă interfaţă a propriului complex militaro-industrial şi de lobby

După un secol de strălucire şi un deceniu îngrozitor, SUA au atins în acest an electoral punctul în care realitatea vieţii de zi cu zi contrazice imaginea de “cea mai mare naţiune din lume”, de care încep să se se îndoiască chiar şi cei mai mari patrioţi, scrie Der Spiegel.

Ravagiile produse de uraganul Sandy, despre care se pune ca au sporit şansele lui Obama, au arătat deja că Statele Unite sunt un stat slăbit, scrie revista germană. Infrastructura din New York a cedat înainte ca vijelia să lovească coasta americană. “Am călătorit, săptămâna trecută cu trenul, Amtrak Acela, scuza noastră pentru ceea ce se numeşte tren rapid, un tren în care am ratat într-atâtea convorbiri telefonice de parca aş fi fost pe o insulă pustie şi nu pe drumul de la Washington la New York City. Când am ajuns la Union Station, lifturile către parcare erau defecte. Poate că aţi încetat să observaţi toate astea. Eu nu. Ţara noastră are nevoie de o înnoire”, scria Thomas Friedman, editorialistul lui The New York Times.

“Nu există probe care să suţină ca suntem cea mai mare naţiune. Suntem pe locul şapte la alfabetizare, pe 27 la matematică, pe 22 la ştiinţe exacte, pe 49 la speranţa de viaţă, pe 78 la mortalitatea infantilă, pe locul patru la forţa de muncă şi pe locul patru la exporturi. Conducem doar la trei categorii: numărul de cetăţeni în detenţie raportat la numărul de locuitori, numărul adulţilor care cred că îngerii sunt reali şi la cheltuielile militare. Cheltuim mai mult decât următoarele 26 de state luate împreună”, arăta în emisiunea sa televizată scenaristul Aaron Sorkin.

Semnele epocii post-americane

În acest momet, SUA investesc mai puţin decât Europa în întreţinerea infrastructurii rutiere şi energetice şi, cu toate că americanii sunt mândri de naţiunea şi drapelul lor, simţul comunităţii a dispărut atunci când vine vorba despre solidaritate şi plata impozitelor percepute de guvernul federal. Au trecut zilele în care Fraklin D. Roosevelt propunea o variantă a statului bunăstării care astăzi ar fi denunţată drept socialism, au trecut zilele în care Lyndon Johnson declara război sărăciei, iar JFK promitea trimiterea unui american pe Lună, printr-un program care a presupus un efort financiar al întregii naţiuni.
Americii de astăzi îi lipsesc curajul şi voinţa socială de a recurge la asemenea programe, scrie Fareed Zakaria, editorialist la Time. Acesta este fondul pe care americanii trebuie să răspundă la întrebarea: “America are nevoie de un guvern mai slab sau mai puternic?” Adică taxele mai mari pentru distribuirea poverii sociale sunt profund antiamericane sau nu?

Barack Obama a susţinut că este nevoie de un guvern mai puternic, pe când Mitt Romney a demonizat această idee. Revenirea în forţa a acestei dispute nu demonstrează decât că coeziunea naţiunii a început să scadă, scrie Der Spiegel. Este o dispută care pare că a rezistat latent timp de 150 de ani, timp în care americanii au trăit cu certitudinea că fiii lor vor trăi mai bine. Din cauza ei, preşedintele Obama nu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a uni politic naţiunea, iar marile sale reforme, precum ce a asigurărilor din sănătate, au fost diluate mult prin concesiile făcute republicanilor.

În învăţământ s-a ajuns la situaţia în care 1,3 milioane de studenţi renunţă la celebrele universităţi americane, pentru că nu-şi permit plata taxelor. S-au acumulat 1.000 de milioane de dolari în datorii ale studenţilor americani, mai mult decât tot ce au americanii pe cărţile lor de credit în acest moment.

Imigranţii reprezintă 12% din populaţia SUA şi nu orice parte din această populaţie. Peste jumătate dintre inginerii din Silicon Valley sunt imigranţi. Iar ei încep să se întoarcă în ţările lor, în special India şi China, după încheierea studiilor. De înlocuit nu are cine să-i înlocuiască, pentru că absolvenţii americani preferă “fast money” şi se îndreaptă către Wall Street şi sectorul financiar.
Mitt Romney a promis că secolul 21 va fi unul american, când Fareed Zakaria susţine că deja a început epoca post-americană. În ciuda regimului autoritar, China a reuşit să construiască o clasă de mijloc prosperă, care nu va contesta rolul conducător al comuniştilor, iar multe ţări se uită către Beijing şi nu către Washington când caută acum un model pentru ieşirea din criză. La finalul lui 2012, dacă taberele din Congresul SUA nu vor ajunge la un comprmis pe buget, va intra automat în vigoare una dintre cele mai dure măsuri de austeritate-economisirea a 900 de miliarde de dolari. Primii 600 de miliarde vor fi reţinuţi din banii alocaţi sănătăţii, învăţământului, teatrelor, muzeelor, universităţilor şi aeroporturilor. Austeritatea va costa SUA nu mai puţin de 5% din PIB, mai mult decât în cazul oricărei ţări din zona euro. Chiar şi FMI, adeptul măsurilor dure, avertizează împotriva unui asemenea program.

Cea mai scumpă campanie prezidenţială

În aceste condiţii, campania prezidenţială din 2012 a fost cea mai scumpă din istoria SUA. Fiecare candidat a depăşit pragul de un miliard de dolari (George W. Bush şi John Kerry au avut bugete de doar 350 de milioane de dolari). La fel ca şi în sondaje, fondurile acumulate sunt la o distanţă de doar câteva milioane de dolari. Totul se datorează unei decizii din 2010 a Curţii Supreme, care a autorizat crearea de super-comitete politice de acţiune, care susţin indirect candidaţii. Aceste comitete pot contribui în campaniile lor cu fonduri nelimitate. Este drept însă că transparenţa finanţării este una foarte ridicată. Astfel se poate observa că pentru Mitt Romney au cotizat Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, JP Morgan Chase & Co, Credit Suisse Group. Pentru Obama au contribuit Micrososft Google Inc., Harvard University, University of California. Este relevant că 56% dintre fondurile lui Obama vin de la donatori care au contribuit cu până la 200 de dolari, în timp ce doar 23% din fondurile lui Romney au fost acumulate astfel.

Talibanii Vestului

Este greşit însă a vedea o luptă între bine şi rău în campania de peste Atlantic. Indiferent de rezultat, americanii au pierdut sau au câştigat, în funcţie de modul în care privesc capitalismul, adevăratul lider al SUA. Nici Obama şi nici Romney nu pot lupta cu capitalismul şi cu situaţia în care SUA construiesc arme care pot distruge lumea în timp ce la New York mai există stâlpi de electricitate din lemn, daţi jos de un uragan Sandy. Capitalismul are propriile reţele de alimentare şi nu sufera niciodată din cauza intemperiilor.

Complexul militaro-industrial asupra căruia avertiza preşedintele-general Dwight Eisenhower nu i-a permis lui Obama să închidă închisoarea de la Guantanamo, să ridice imunitatea oficialilor erei Bush suspectaţi de crime de război şi nici să rglementeze pieţele financiare. Nici măcar operaţiunile care au dus la falimentul Lehman Brothers nu au fost reglementate. Militarii, băncile şi producătorii de arme au fost cei care au dictat cursul politicii SUA în ultimele decenii, iar pentru Europa schimbarea preşedintelui SUA are efecte relativ reduse ca importanţă.

“Adevărul este că Europa nu mai înţelege America. Este o cultura străină. Sistemul politic este în mâna marilor afacerişti şi a lobbyştilor. Opinia publica este dominată de un amestec pervers de iresponsabilitate, lăcomie şi bigotism, excesiv în cazul conservatorilor, adevăraţi talibani ai Vestului”, se arată într-un articol de opinie din Der Spiegel.

O naţiune obosită de atâtea războaie

Cât priveste rolul internaţional, se pare ca au fost uitate vremurile în care JFK promitea că SUA vor îndura orice greutăţi pentru a apăra libertatea. Succesorii săi au devenit foarte selectivi în a apăra libertatea, după eşecul din Vietnam. Ronald Reagana a retras militarii din Liban după un atac sinucigaş, la fel a făcut-o şi Bill Clinton după ce imaginea unui militar american mort târât pe străzile din Mogadiscio a făcut înconjurul lumii. Pentru a nu mai vorbi despre intervenţiile din timpul preşedinţiei lui George W. Bush. Natiunea este obosită de atâtea războaie, spunea fostul secretar de Stat Madeleine Albright. Obama nu a făcut decât să recunoască că “nu ne mai putem permite intervenţii masive decât dacă supravieţuirea naţiunii este în joc.”

Cu alte cuvinte, declinul economic dus la schimbarea agendei internaţionale a SUA şi a dus la retragerea trupelor din Irak şi a celor din Afganistan, preconizată de Obama pentru 2014. Actualul preşedinte laureat al Nobelului pentru Pace preferă războiul cu drone, de parcă ar conta daca victimele sunt ucise de militari sau de maşini.

În 1999, Congresul a creat o comisie pentru construirea unui muzeu Dwight Eisenhower, generalul care a condus armata americană în cea mai sângeroasă campanie pentru eliberarea unui continent care astăzi critică dominaţia SUA, cel care a fost primul comandant al forţelor NATO din Europa şi presedintele care a luptat pentru ca armata şi industria armamentului să nu aibă un cuvânt de spus în politică.

Cândva se va dezveli cu siguranţă o statuie în memoria primului preşedinte american de culoare, Barack Hussein Obama, însă pe placa sa se va citi că el a avut neşansa de a conduce ţara în momentul în care gloria imperiului american devenea deja amintire.

Călin Marchievici
Publicat Marţi, 06 noiembrie 2012

Sursa: http://www.cotidianul.ro/au-pierdut-americanii-alegerile-199062/

 

Last Updated ( Wednesday, 09 January 2013 )
 
< Prev   Next >
Calendar si Noutati
 

                                                                                      

Site Presedintie Romania-2019

                                                                                         

  

      ro   ue

 

 


  • - 01 ianuarie 2007 - data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana

 

_______________________________

 

 

OBIECTIVE TURISTICE IN ROMANIA !!!

Click Aici

 

 MATRITA ANTICA DE LA SARMIZEGETUSA    ( Detalii Aici )

 &&&

 

 Ascultati Radio CERNAUTI !!!

AICI

 

 

 Va semnalam un site cu filme romanesti gratuite:

click AICI

 

 

 " In politica nimic nu este intamplator. Iar daca intamplarea, totusi, se produce, ea este rezultatul unui plan " ( F.D. Roosevelt )

 

 

"Greselile  politicianului sunt crime, caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati, se impiedica dezvoltarea unei tari intregi si se impiedica, pentru zeci de ani inainte, viitorul ei "

                            Mihai  Eminescu

 

"Profitul capitalistului roman provine, de cele mai multe ori, din maestria cu care acesta isi aserveste bugetul statului. Capitalistul roman nu are niciodata incredere in fortele lui individuale, ci, ca si cel mai sarac dintre compatriotii sai, el se bizuie pe protectia statului, exclusiv pe protectia statului."

Constantin Radulescu Motru, "Psihologia poporului roman"

 

„Profitul capitalistului român provine, de cele mai multe ori, din măiestria cu care acesta îşi aserveşte bugetul statului. Capitalistul român nu are niciodată încredere în forţele lui individuale, ci, ca şi cel mai sărac dintre compatrioţii săi, el se bizuie pe protecţia statului, exclusiv pe protecţia statului”, spune Constantin Rădulescu-Motru

Citeste mai mult: adev.ro/ntm2yl

 

„Profitul capitalistului român provine, de cele mai multe ori, din măiestria cu care acesta îşi aserveşte bugetul statului. Capitalistul român nu are niciodată încredere în forţele lui individuale, ci, ca şi cel mai sărac dintre compatrioţii săi, el se bizuie pe protecţia statului, exclusiv pe protecţia statului”, spune Constantin Rădulescu-Motru

Citeste mai mult: adev.ro/ntm2yl

 


     

"Vederi" din Romania adevarata. Click pe fiecare imagine si aflati locatia. Pt. a accesa albumul click AICI

 &&&

Romania pe Google Cultural Institute Aici

 

Pentru romanii care calatoresc in strainatate MAE roman a lansat o aplicatie pentru detinatorii de telefoane smartphone

Click pe imagine 

 

 

&&&



EVENIMENT !!!
Va anuntam aparitia Primului Post TV din diaspora:
 
 
pagina de Facebook: 
 
Le uram succes si audienta mare ! ! !
 
-------------------
 
In coloana din stanga " Sugestia noastra" veti gasi doua noi recomandari despre perioada daco-romana:
 

&&&


Inaintasi despre Romania de azi:
 "Luati o jumatate de afirmare a unui ziar opozant si amestecati-o bine cu jumatate de dezmintire a unuia guvernamental. Iata o reteta adeseori buna pentru a afla adevarul".
I.L.Caragiale
 
"Mizeria materiala si morala a populatiunilor, destrabalarea administratiei, risipa banului public, cumulul, pasuirile , coruptia electorala, toate acestea n-au a face, la dreptul vorbind, cu cutari sau cutari principii de guvernamânt. Oricare ar fi guvernul si oricare vederile sale supreme, coruptia si malonestitatea trebuie sa lipseasca din viata publica ; oricare ar fi, pe de alta parte, religia politica a unui guvern, ea nu-i da drept de-a se servi de nulitati venale, de naturi catilinare, de oameni de nimic pentru a guverna."
( Mihai Eminescu, din articolul "Guvernul cari ni trebuie", 1882 )
 
 





 

 

 

 

 
Publicitate
 
 
 






 
logo eures
Locuri de munca in Europa.
Click pe imagine
   

 

Ministerul pentru romanii de pretutindeni  

  Click pe imagine

 


 
Studii in Romania pentru romanii din diaspora
 
Click pe imagine
 


    
 
 

Solution Graphics
Copyright @ www.atlasromanesc.com